Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

 

Ρωσία - Κύπρος: Tέλος εποχής των υπεράκτιων ζωνών;


Προβληματισμός στη Λευκωσία!

Δημήτρης Λιάτσος

Η Μόσχα ανακοίνωσε τη μονομερή καταγγελία της διακρατικής συμφωνίας με την Κύπρο για την αποφυγή διπλής φορολογίας! Επεται ανάλογη προσέγγιση στη συμφωνία με τη Μάλτα! Η Ρωσία δείχνει να βαδίζει χωρίς συμβιβασμούς σε νέους δρόμους... τακτοποίησης της φορολογίας πολιτών και εταιριών της στο εξωτερικό!

Η είδηση, αν και αναμενόταν, ωστόσο αφήνει ένα κατακάθι πικρίας στη Λευκωσία αφού η απόφαση της Μόσχας για καταγγελία της διμερούς συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης, δεν προμηνύει τίποτα θετικό για την κυπριακή οικονομία!

Η ανάλογη συμφωνία υπογράφηκε το 1998, όταν η Κύπρος δεν ήταν ακόμα μέλος της Ε.Ε. και αποτελούσε έναν «φορολογικό παράδεισο» κυρίως για κεφαλαία αμφισβητούμενης... καθαρότητας και προέλευσης! Ανανεώθηκε το 2010 και οι νέες συνθήκες που περιέχονταν στις αλλαγές ισχύουν από το 2017.

Γιατί η Ρωσία «σπάει» τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο
Η Μόσχα από καιρό είχε επιδιώξει να διαπραγματευτεί με τη Λευκωσία για το θέμα των ρωσικών εταιριών που έχουν καταγραφεί στην Κύπρο και συνεχίζουν να κάνουν χρήση του «φορολογικού παραδείσου», με συνέπεια τεράστιες απώλειες για την οικονομία της Ρωσίας, όπως θεωρούν στη ρωσική πρωτεύουσα!

Τον περασμένο Μάρτιο ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στην κυβέρνηση της χώρας του να αυξήσει τους φόρους στα κέρδη (προσέξτε, στα κέρδη...) όσων τα βγάζουν σε υπεράκτιες ζώνες στο εξωτερικό, από 2% σε 15%! Για να γίνει αυτό, πρέπει να προωθηθούν αλλαγές στις διακρατικές συμφωνίες με άλλα κράτη. Ο Πούτιν πρότεινε να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή από χώρες όπου φθάνουν τεράστια ρωσικά κεφαλαία! Η αρχή μιας συνθέτης και επίπονης διαδικασίας που κάποιοι την αποκαλούν, «αποοφσοροποίηση», άρχισε από την Κύπρο!

Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους, να πούμε ότι το 2019, έγιναν άμεσες επενδύσεις από τη Ρωσία στην Κύπρο ύψους 14,5 δισ. δολαρίων και από την Κύπρο επανεπενδύθηκαν στη ρωσική οικονομία 8,1 δισ.! (Η Κύπρος είναι σταθερά στην πρώτη τετράδα των χωρών με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη ρωσική οικονομία...)!

Ο Ρώσος ηγέτης έκανε τη λογική σκέψη, να πληρώνουν 15% φόρο όσοι βγάζουν έξω τα κέρδη τους που τα απέκτησαν μέσα στη Ρωσία και τα παρουσιάζουν ως υποτιθέμενες επενδύσεις! Πράγματι, οι αντίστοιχοι φόροι στην Κύπρο, με βάση τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης, κινούνται στο 5%. Πρόκειται για τεράστια φοροδιαφυγή που η ρωσική ηγεσία επιδιώκει τώρα να βάλει τάξη!

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου επεχείρησε επί αρκετούς μήνες να ελιχθεί όσο μπορούσε, ζητούσε από τη Μόσχα εγγυήσεις ότι ανάλογη μεταχείριση θα υπάρξει και έναντι των άλλων χωρών που διατηρούν υπεράκτιες ζώνες, τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία κ.α. Η θέση της Ρωσίας ήταν ξεκάθαρη. Η χώρα θα βγει μονομερώς από όλες τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι της. Στις τάξεις του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών αφήνεται να εννοηθεί ότι σειρά, μετά την Κύπρο, έχει η Μάλτα. (Η Λευκωσία επεδίωξε να λάβει εγγυήσεις ότι κάτι ανάλογο θα γίνει, πλην όμως, χώρες με τα μεγέθη της Ρωσίας δεν παζαρεύουν τον τρόπο με τον όποιον προτίθενται να δράσουν...).

Όπως εκτιμά ο Γιούρι Στσεκλόφ, δικηγόρος με μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία εταιριών σε υπεράκτιες ζώνες, φαίνεται πως «φθάσαμε στο τέλος της εποχής όπου οι Ρώσοι έβγαζαν στο εξωτερικό δεκάδες δισ. δολάρια κάθε χρόνο παίρνοντας τεράστιες ευκολίες από τις ελεύθερες ζώνες και αφήνοντας κενά στη ρωσική οικονομία» η οποία, κακά τα ψέματα, πριν κάποια χρόνια δεν είχε δυνατότητα απορρόφησης τέτοιων και τόσων κεφαλαίων.

Δύσκολο να βρει κανείς Ρώσο επιχειρηματία που να μην έκανε χρήση των υπηρεσιών των κυπριακών εταιριών!

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι απλά. Οι ειδικοί σε θέματα επενδύσεων εξηγούν ότι η Ρωσία, πέρα από την εξυγίανση του φορολογικού της καθεστώτος που βελτιώνει συνεχώς, καλείται να κερδίσει και το στοίχημα εξασφάλισης προϋποθέσεων ώστε να επιστρέψει το ρωσικό μπίζνες από τις υπεράκτιες ζώνες. Κάποιοι εκτιμούν ότι ανάλογες ζώνες «ελεύθερου εμπορίου» ήδη έχουν δημιουργηθεί στο Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή, αλλά και στο ρωσικό θύλακα μέσα στην Ευρώπη, το Καλίνινγκραντ!

Συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας η Ρωσία έχει και με την Ελλάδα, ωστόσο το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα δεν είναι τέτοιο που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ρώσων «επενδυτών»! Παρά τις κατά καιρούς μεγαλόστομες διακηρύξεις!

Εν τέλει, η μονομερής καταγγελία της συμφωνίας με την Κύπρο είναι μια σαφώς αρνητική εξέλιξη για το νησί! Ωστόσο, όπως εξηγεί ο συνεργάτης μεγάλου επενδυτικού Ιδρύματος, Ρουστάμ Βαγκίτοφ, η Λευκωσία -η οποία σε πρώτη φάση αρνήθηκε σθεναρά να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας όπως απαιτούσε η Μόσχα- δεν αποκλείεται να πάει σε ένα συμβιβασμό που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.

«Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές» εξηγεί ο Βαγκίτοφ. 

Παρά την πικρία που επικρατεί στις τάξεις της κυπριακής κυβέρνησης, η Λευκωσία φαίνεται να κατανοεί ότι οι καιροί αλλάζουν, η Μόσχα βαδίζει σε νέα φορολογικά μονοπάτια και η θέση της πρέπει να μελετηθεί ξανά και να υπάρξουν νέου τύπου προσεγγίσεις. Ίσως, μέσα από μια τέτοια κατανόηση, γίνει δυνατή η διατήρηση μιας σχέσης με μια μεγάλη χώρα που, πέρα από το τεράστιο καθαρά οικονομικό όφελος των προηγούμενων 25 χρόνων, ήταν και παραμένει φάρος υποστήριξης των κυπριακών εθνικών συμφερόντων.

Τυχόν φωνές οργής κατά της Ρωσίας από διάφορους «καλοθελητές», στο φόντο των αρνητικών εξελίξεων στα τραπεζοικονομικά, δεν θα οδηγήσουν σε αμοιβαία κατανόηση της υπό διαμόρφωσης νέας κατάστασης. Πόσω δε που τη Λευκωσία πρόκειται να επισκεφθεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 8 Σεπτεμβρίου! Μια επίσκεψη που είναι καθαρά προς το συμφέρον της Κύπρου να γίνει και να στεφθεί με ουσιαστική επιτυχία! Φέτος, πάνω στα εξηντάχρονα ανεξαρτησίας της Κύπρου, έχει ενδιαφέρον να δούμε σε επόμενο θέμα, πως ακριβώς η μεγάλη ΕΣΣΔ αναγνώρισε πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανεξαρτησία της κυπριακής Δημοκρατίας!

https://sputniknews.gr/apopseis/202008057965936-rosia-kypros-telos-epohis-ton-yperaktion-zonon-provlimatismos-sti-leukosia/


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας και το σχόλιό σας. Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια με τα λεγόμενα γκρίκλις θα διαγράφονται.