Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

 

Οι μυστικές συμφωνίες της MIT για αρπαγές ανθρώπων


Στη σελίδα μας έχουμε αναφέρει εδώ και πολύ καιρό για αυτές τις μυστικές δράσεις της MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών). Δύο ενδεικτικά άρθρα μας είναι τα «MIT: Η απαγωγή στο Καζακστάν και τα βασανιστήρια» και «Ο Τούρκος κατάσκοπος Μετεχάν Ολγκούν στη Μαλαισία». Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε εκατοντάδες τέτοια περιστατικά αρπαγών πολιτών στο εξωτερικό από τη MIT

Κάτι που έχει γίνει γνωστό το τελευταίο διάστημα όμως, είναι ότι οι εν λόγω αρπαγές γίνονται με τη συγκατάθεση των κρατών στις οποίες διενεργούνται μέσω μυστικών συμφωνιών της MIT με τις ομόλογες υπηρεσίες πληροφοριών των συγκεκριμένων κρατών.


Πηγή: TurkishMinute.com

Αυτό έχει εγείρει έντονες ανησυχίες τόσο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όσο και σε οργανισμούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ας δούμε αρχικά πως γίνονται αυτές οι συμφωνίες. Αρχικά η MIT εντοπίζει που υπάρχουν άτομα που τα κρίνει επικίνδυνα για την εθνική ασφάλεια και το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας. 

Έπειτα, γίνεται μία πρόταση στη τοπική πολιτική ηγεσία και την ομόλογη υπηρεσία πληροφοριών για μία συμφωνία με διάφορα ανταλλάγματα (από παροχή πληροφοριών, έως χρηματικές ανταμοιβές, πολιτική ενίσχυση, υλικοτεχνική υποστήριξη, κτλ.) Εάν το κράτος δεχθεί, τότε υπογράφεται μία νέα μυστική συμφωνία συνεργασίας. 

Καθώς τα περισσότερα κράτη ήδη διαθέτουν κάποιου είδους συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών, συνήθως αυτό επισυνάπτεται ως ένα νέο άρθρο στην υπάρχουσα συμφωνία. Για παράδειγμα, βλέπετε το εν λόγω άρθρο της συμφωνίας ανάμεσα στη Τουρκία και την Αλβανία παρακάτω (στη συνέχεια το παραθέτουμε και σε ελληνική απόδοση).


Πηγή: NordicMonitor.com


Άρθρο 5
Συμφωνίες Συνεργασίας στη Μάχη Κατά της Τρομοκρατίας

α) Οι Υπογράφοντες θα λάβουν αποτελεσματικά μέτρα εντός των ορίων τους για πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών κατά της ασφάλειας τους αλλά και της ασφάλειας άλλου Υπογράφοντα.

β) Η μάχη κατά της τρομοκρατίας περιλαμβάνει επιχειρησιακή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικές με τρομοκρατικές οργανώσεις, τρομοκρατικές ενέργειες, τακτικές δράσεως τρομοκρατικών οργανώσεων, οικονομική υποστήριξη τρομοκρατίας, τεχνικές και τακτικές στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

γ) Ώστε να γίνει μάχη κατά της τρομοκρατίας, οι Υπογράφοντες επιτρέπουν δράσεις κατά των έντυπων και οπτικοακουστικών μέσων, ιστοσελίδων και
blogs, και άλλων οργανισμών σχετιζόμενων με τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη περιοχή του ενός Υπογράφοντος εναντίον της χώρας του άλλου. Οι Υπογράφοντες θα μελετούν αυτές τις παράνομες ενέργειες και θα λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία.

δ) Οι Υπογράφοντες θα αναπτύξουν και υλοποιήσουν αποτελεσματικά σκληρά μέτρα κατά ατόμων και οργανισμών που παρέχουν οικονομική ή υλικοτεχνική υποστήριξη, όπως φιλοξενία, διαμονή, εκπαίδευση, και φροντίδα, στη περιοχή τους.


Πηγή: HizmetStudies.org

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι οι παρακάτω χώρες έχουν συνάψει παρόμοιες μυστικές συμφωνίες με τη MIT, επιτρέποντας της με τη συγκατάθεση του κράτους-στόχου να διενεργεί μυστικές δράσεις αρπαγής πολιτών που κατά το κράτος της Τουρκίας αποτελούν τρομοκρατική απειλή. Εντός της παρενθέσεως είναι η ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας.

  1. Κονγκό (15 Νοεμβρίου 2012)
  2. Τανζανία (2 Αυγούστου 2013)
  3. Μαλδίβες (14 Αυγούστου 2013)
  4. Αζερμπαϊτζάν (13 Νοεμβρίου 2013)
  5. Ουγκάντα (21 Ιανουαρίου 2014)
  6. Νίγηρας (11 Μαρτίου 2014)
  7. Σενεγάλη (11 Απριλίου 2014)
  8. Καμερούν (19 Ιουνίου 2014)
  9. Τζιμπουτί (24 Ιανουαρίου 2015)
  10. Μάλι (3 Φεβρουαρίου 2015)
  11. Αλβανία (13 Μαΐου 2015)
  12. Ρουάντα (28 Αυγούστου 2015)
  13. Αφγανιστάν (24 Δεκεμβρίου 2015)
  14. Γκαμπόν (25 Ιανουαρίου 2016)
  15. Εκουαδόρ (4 Φεβρουαρίου 2016)
  16. Τσαντ (16 Νοεμβρίου 2016)
  17. Μπενίν (6 Δεκεμβρίου 2016)
  18. Βενεζουέλα (6 Οκτωβρίου 2017)
  19. Ζάμπια (28 Ιουλίου 2018)
  20. Παλαιστίνη (25 Οκτωβρίου 2018)

Πηγή: SilenceTurkey.org

Κάποιες ακόμη χώρες για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ιδιαιτέρως βάσει των τελευταίων δράσεων της MIT, αλλά για τις οποίες δεν έχουμε αποδείξεις αυτή τη στιγμή είναι οι ακόλουθες (σε αλφαβητική σειρά).

1.      Καμπότζη

2.    Κατάρ

3.    Κόσοβο

4.    Μάλτα

5.     Μιανμάρ

6.    Μογγολία

7.     Μολδαβία

8.    Ουκρανία

9.    Πακιστάν

10.            Σουδάν

11.  Ταϊλάνδη

Πηγή: IPA.News

Από τις παραπάνω προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον ο ρόλος της Μάλτας καθώς αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αλλά το τελευταίο διάστημα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στις κατασκοπευτικές δράσεις της τουρκικής MIT στη Λιβύη και Μεσόγειο, κάτι που σίγουρα εγείρει αρκετά ερωτήματα για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτή τη συνεργασία.


ΠΗΓΗ: https://defensegr.wordpress.com/2020/08/05/oi-mystikes-symfwnies-ths-mit-gia-arpages-anthrwpwn/
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας και το σχόλιό σας. Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια με τα λεγόμενα γκρίκλις θα διαγράφονται.