Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

 

Η Κάρλα Ντελ Πόντε «κατέστρεψε» στοιχεία για το εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο και την Αλβανία

«Η Κάρλα ντελ Πόντε κατέστρεψε τα στοιχεία για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο» υποστηρίζει o γενικός εισαγγελέας του ICTY( International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia- Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία) Σ. Μπράμερτς.

Σημαντικά στοιχεία για την αφαίρεση ζωτικών οργάνων, απαχθέντων Σέρβων του Κοσόβου, στο «Κίτρινο Σπίτι» καταστράφηκαν την περίοδο που η Κάρλα ντελ Πόντε ήταν γενική εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και με την έγκριση της εισαγγελίας, υποστηρίζεται από το γραφείο του νυν γενικού εισαγγελέα του Σερζ Μπράμερτζ.

Η κ. Ντελ Πόντε σε συνέντευξη της που δημοσιεύθηκε χθες, σε ένθετο περιοδικό της εφημερίδας «Πρες» του Βελιγραδίου, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ και η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο, εμπόδισαν την έρευνα για την υπόθεση «Κίτρινο Σπίτι» και την έρευνα για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

Είπε ακόμα ότι γνωρίζει ποιος έλαβε την απόφαση να καταστραφούν τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί για τα θηριώδη εγκλήματα, επειδή ήταν σε συνεχή επαφή με τον διάδοχό της στην εισαγγελία, Σερζ Μπράμερτζ.

Σε ερώτηση αν αισθάνεται υπεύθυνη γι αυτό η κ. Ντελ Πόντε απάντησε:'Η καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων ήταν μεγάλο λάθος. Έγινε χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις μαζί μου. Αιφνιδιάστηκα, όταν από τα ΜΜΕ έμαθα ότι καταστράφηκαν τα στοιχεία. Αλλά φυσικά δεν αισθάνομαι υπεύθυνη γι΄αυτό επειδή δεν είχα αρμοδιότητα να διεξάγω έρευνα.'

«To NATO και η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) δεν επέτρεπαν την πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα και η Αλβανία δεν επέτρεπε να εισέλθουμε στην επικράτειά της για να ερευνήσουμε τάφους» δήλωσε η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ...

Η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY είπε επίσης ότι δεν επιθυμεί να αποκαλύψει την ταυτότητα εκείνου που έδωσε την εντολή για την καταστροφή των στοιχείων, επειδή δεν ήταν δίκαιο(!) και πρόσθεσε ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση «Κίτρινο Σπίτι».

Η Κάρλα Ντελ Πόντε στο βιβλίο της «Το Κυνήγι: Εγώ και οι εγκληματίες πολέμου» που δημοσιεύθηκε το 2008 αναφέρθηκε στο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, απαχθέντων Σέρβων, μετά τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων το 1999 και στην εμπλοκή πρώην μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" και νυν ανώτατων αξιωματούχων.

Στο βιβλίο ανέφερε ότι αιχμάλωτοι Σέρβοι μεταφέρονταν στην Αλβανία, όπου στο λεγόμενο «Κίτρινο Σπίτι» εκτελούνταν και τους αφαιρούσαν τα ζωτικά όργανα, τα οποία πωλούνταν σε όλο τον κόσμο...

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εστάλη στην εφημερίδα του Βελιγραδίου από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του ICTY, Σερζ Μπράμερτς υπογραμμίζεται, ότι ο κ. Μπράμερτς έχει ήδη τονίσει ότι ορισμένα στοιχεία καταστράφηκαν το 2005, όταν εισαγγελέας ήταν η κ. Ντελ Πόντε και εν γνώσει της και ότι την απόφαση έλαβαν όσοι ήταν τότε μέλη της ηγεσίας εισαγγελίας.

Ο Σέρβος ειδικός εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς είπε ότι μόλις έγινε γνωστό ότι καταστράφηκαν στοιχεία για το «Κίτρινο Σπίτι» ρώτησε τους ανακριτές του ICTY τι ακριβώς συνέβη.

«Λάβαμε την απάντηση ότι το υλικό αυτό μαζί με στοιχεία για τη Σρεμπρένιτσα καταστράφηκαν στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Βούκτσεβιτς στην εφημερίδα «Πρες».

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ντικ Μάρτι, τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), η οποία έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα ερευνών με επικεφαλής τον Αμερικανό Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον....

http://www.theinsider.gr

http://hellas-diaggeleas.blogspot.com/2012/08/blog-post_7667.html#more
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας και το σχόλιό σας. Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια με τα λεγόμενα γκρίκλις θα διαγράφονται.