Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

 

Τουρκία: η συμφωνία PKK / YPG- Delta Crescent Energy LLC δεν είναι αποδεκτή


Μια συμφωνία για το πετρέλαιο μεταξύ συριακών δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων και μιας αμερικανικής εταιρείας στη βορειοανατολική Συρία είναι απαράδεκτη, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Η Άγκυρα αντιτίθεται σθεναρά στις Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), το κύριο στοιχείο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, η οποία έκανε τη συμφωνία με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, λόγω των δεσμών της με τους μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) που έχουν πραγματοποιήσει μακρά εξέγερση στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Αναφέρθηκε στον Τύπο ότι οι« Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις »υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / YPG υπέγραψαν σύμβαση με την εταιρεία« Delta Crescent Energy LLC »που εδρεύει στις ΗΠΑ», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να πει ποια έκθεση ή αναφορές στις οποίες αναφέρεται.

Η συμφωνία ήταν μια «σαφής επίδειξη» της αυτονομιστικής ατζέντας της τρομοκρατικής οργάνωσης «PKK / YPG, καταλαμβάνοντας τους φυσικούς πόρους του συριακού λαού», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση. «Αυτή η απόφαση, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανένα νόμιμο κίνητρο, δεν είναι ποτέ αποδεκτή».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε σε συμφωνία πετρελαιοπηγών μεταξύ του SDF και μιας αμερικανικής εταιρείας κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την Πέμπτη.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham είπε ότι ο στρατηγός του SDF Mazloum Abdi τον ενημέρωσε ότι είχε υπογραφεί συμφωνία με μια αμερικανική εταιρεία για «εκσυγχρονισμό των πετρελαιοπηγών στη βορειοανατολική Συρία».

Ο Πομπέο είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε τη συμφωνία. «Η συμφωνία χρειάστηκε λίγο περισσότερο… από ό, τι περιμέναμε και τώρα είμαστε σε εφαρμογή», ​​είπε στην ακρόαση.

Η Συρία παρήγαγε περίπου 380.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πριν ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μετά από καταστολή των διαδηλώσεων το 2011, με το Ιράν και τη Ρωσία να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση.

Η Δαμασκός έχασε τον έλεγχο των περισσοτέρων πετρελαιοπαραγωγών πεδίων σε ένα τμήμα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στο Deir al-Zor. Οι δυτικές κυρώσεις έχουν επίσης πλήξει την ενεργειακή βιομηχανία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Μάρτιο ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να διαχειριστεί από κοινού τις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία, αντί του SDF.

 https://www.turkishminute.com/2020/08/03/turkey-says-us-oil-deal-with-kurdish-led-syrian-forces-unacceptable-report/


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας και το σχόλιό σας. Παρακαλούμε να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια με τα λεγόμενα γκρίκλις θα διαγράφονται.